ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ανθρωπομετρία μίας μεταβιομηχανικής πόλης

Οργάνωση: ΣΑΔΑΣ τμ. Αττικής και Σύλλογος Μηχανικών Ασπροπύργου στο πλαίσιο του συνεδρίου «Αττική σε Κρίση».

Σάββατο 7 Οκτωβρίου, στις 20.30, Εικαστική δράση και εγκατάσταση (Site specific installation performance)

Αιμιλία Μπουρίτη, Εικαστικός – χορογράφος

Συνεργάστηκε η Μαρία Λιάκου, Πολιτικός Μηχανικός

Χώρος: Η αγροτική αποθήκη «Μελέτη Μυλωνά», Ευαγγελιστρίας 5 και Θάνου Τσίγκου (Πλατεία Σεβαστάκη), Ασπρόπυργος

H Αιμιλία Μπουρίτη πραγματοποιεί μία εικαστική δράση και εικαστική εγκατάσταση με κύριο άξονα τον άνθρωπο και το χώρο.

Ο χώρος της αγροτικής αποθήκης «Μελέτη Μυλωνά» μετατρέπεται σε ένα πεδίο διαλόγου μεταξύ  ατομικού και συλλογικού, φυσικού και  ψυχικού  χώρου.

Κάτοικοι από διαφορετικές περιοχές του Ασπροπύργου όπως το κέντρο της πόλης, η Παραλία Ασπροπύργου, η Γκοριτσά, η Αγία Μαρίνα, και η Νέα Ζωή καταθέτουν σε βίντεο την προσωπική τους εμπειρία σε σχέση με την πόλη και τη δυναμική της.

Η καλλιτέχνης χαράζει μέσα από την κίνηση του σώματος και την διάδραση των υλικών της εικαστικής εγκατάστασης τους ψυχικούς και φυσικούς χάρτες της πόλης, φέρνοντας στην επιφάνεια την ιστορική διαδρομή του Ασπροπύργου και τη δυναμική τουεξέλιξη.

Ο Ασπρόπυργος αποτελεί τη μικρογραφία μίας  διεθνούς κατάστασης  με στοιχεία βιομηχανικής και  μεταβιομηχανικής εξέλιξης, πολυπολιτισμικότητας, προσπάθειαςαγροκτηνοτροφικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής  ευαισθησίας.

Είναι ένα  τοπικό στοίχημα  της πόλης που αν επιτευχθεί δίνει και το ελπιδοφόρο μήνυμα σε μία ολόκληρη κοινωνία  ότι εξελίσσεται, θυμάται και σέβεται την ιστορία της, τον ανθρώπινο μόχθο αλλά και τον πλούτο της διαφορετικότητάς της.

Βασικό στοιχείο του καλλιτεχνικού έργου είναι η συνεργασία μεταξύ εικαστικής τέχνης και επιστήμης.Η εικαστική δράση και η εγκατάσταση αλληλεπιδρούν  με  την κάτοψη της πόλης του Ασπροπύργου  και την  πληθυσμιακή της απόχρωση  όπως την έχει αποτυπώσει η πολιτικός μηχανικός Μαρία Λιάκου.

Συντελεστές:

Εικαστική δράση, εικαστική  εγκατάσταση και σκηνοθεσία βίντεο: Αιμιλία Μπουρίτη

Έρευνα: Μαρία Λιάκου

Συμμετοχή στο βίντεο: Νίκος Μπρέμπος, Δημήτρης Τσίγκος, Ματίνα Βαβούλη, Grisiel Ivani, Άγγελος Ντούρος, Όλγα Κέσοβα

Kάμερα και μοντάζ: Μαρία Αθανασοπούλου

Video trailer: Πάνος Βιττωράκης

Φωτογραφία και γραφιστικά: Βούλα Ανδρώνη, Κωνσταντίνος Ανδρώνης

 

Advertisement

Tο αέναο «μνημόνιο» του Παρθενώνα και οι «κρίσεις» του αρχαίου: οι Sigmund Freud και Le Corbusier αυτοβιογραφούμενοι στον ιερό βράχο.

Ζωντανή αναμετάδοση της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, (Οδός Ερμού 134-136, Αθήνα) την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017.

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ/ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ – ΤΙΤΛΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

Συνέχεια ανάγνωσης «Tο αέναο «μνημόνιο» του Παρθενώνα και οι «κρίσεις» του αρχαίου: οι Sigmund Freud και Le Corbusier αυτοβιογραφούμενοι στον ιερό βράχο.»

Δευτέρα 16/10 με Δευτέρα 23/10: Έκθεση κόμικς και κινουμένων σχεδίων αρχιτεκτόνων

Σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της Έκθεσης Κόμικς Αρχιτεκτόνων, την Δευτέρα, 16 Οκτώβρη 2017, 6:00 μμ, στο ΕΜΠ, ισόγειο κτηρίου Αβέρωφ, στον εσωτερικό ημιυπαίθριο χώρο του αιθρίου, μεταξύ των Αμφιθεάτρων Α002 και Α008.

Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, ώρα 6 μμ.

Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιείται καθημερινή Προβολή Κινουμένων Σχεδίων Αρχιτεκτόνων, σε όλη την διάρκεια της επομένης εβδομάδας, ώρες 6 έως 8 μμ.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

ΓΡΕΒΙΑ ΚΙΚΗ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΕΜΠ. Ελεύθερος επαγγελματίας  στο  Graphic Design, Web Development και την Αρχιτεκτονική. Η μεγάλη της αγάπη για τα comic είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία της Οντοφάνιας, που το 1ο της τεύχος εκδόθηκε το 2016.

ΖΕΡΒΟΣ ΠΕΤΡΟΣ, Από το 1978 σκιτσάρει σε εφημερίδες και περιοδικά, δουλεύοντας παράλληλα στη διαφήμιση και το κινούμενο σχέδιο. Έργα του έχουν εκτεθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Γιάννενα, στην Ιταλία και αλλού. Το Σεπτέμβρη του 2006 πήρε το δεύτερο βραβείο στη διεθνή έκθεση γελοιογραφίας Quo Vadis Terra? στη Ρόδο. Συμμετείχε ως ηθοποιός στην ταινία Το μικρό ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη.

ΚΕΧΑΓΙΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Του αρέσει να σχεδιάζει κυρίως εικονογραφήσεις ηρώων και αντλεί την έμπνευσή του από τον μεσαίωνα, τόσο της Ευρώπης. όσο και της Άπω Ανατολής. Συνήθως χρησιμοποιεί μολύβι και μελάνι στις συνθέσεις του.

ΛΑΓΟΥΒΑΡΔΟΣ ΜΑΝΟΣ, Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Έχει κερδίσει τον πρώτο έπαινο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κόμικς του περιοδικού «9» το 2002. Κόμικς του (“Galaxia”, ”The Teenies!”) που έχει γράψει και σχεδιάσει ο ίδιος έχουν βραβευτεί από τα Ελληνικά Βραβεία Κομικς.

ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, Ασχολείται με το κόμικς σε πολλές μορφές (σκίτσα, κολάζ, φωτογραφία). Συνήθως υπογράφει NIK ή NIK. MIX.. Το 2016 κυκλοφόρησε ένα πολιτικό κόμικς: ‘’ Του ΣΥΡΙΖΑ τα Εννιάμηνα’’ (εκδόσεις Αστάρτη) σε συνεργασία με τη Fani (Φανή Βρακοπούλου).

ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, Αρχιτέκτων  Ε.Μ.Π. MSc στην Αρχιτεκτονική Ε.Μ.Π. MSc στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας, διδάσκει ως εργαστηριακή συνεργάτης στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχει δημοσιευμένο θεωρητικό και αρχιτεκτονικό έργο.

ΤΟΥΛΟΥΜΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π. με MSc στην Αρχιτεκτονική Ε.Μ.Π. και MSc στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχει δημοσιευμένο θεωρητικό και αρχιτεκτονικό έργο.

ΜΠΙΤΖΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΑ, Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΕΜΠ. DEA, Ecole Nationale des Pont et Chaussees. Ηράκλειο Κρήτης. Με δημοσιεύσεις λογοτεχνίας και κόμικς. Βραβεία: Παραμυθιού – Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, Έπαινος Νουβέλας – Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, Θεατρικού Μονόπρακτου Παραμυθιού και Διηγήματος – Αγ. Νικόλαος,  Διηγήματος – Larry Niven.

ΝΤΑΦΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, Οι Ντάφλος Κώστας & Ευάγγελος (9 ετών) σχεδιάζουν από κοινού αφηγήσεις και κατασκευές, τα τελευταία χρόνια συμμετέχοντας σε εικαστικές εκθέσεις, θεατρικά δρώμενα και παραστατικές επιτελέσεις για μικρούς και μεγάλους, συνεργαζόμενοι μεταξύ άλλων με το VYCA [Very Young Contemporary Art].

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΝΙΚΟΣ, Αρχιτέκτονας και αυτοδίδακτος εικονογράφος και συγγραφέας. Έκανε τα πρώτα του βήματα στο χώρο των κόμικς με την ιστορία του «Der Engel» και τη συμμετοχή του στη συλλογή «Athens: the Comic».

ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΑ, Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται. Έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική και κινηματογράφο. Είναι δημιουργός κινηματογραφικών ταινιών, ρούχων και κόμικς.

ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΩΤΗΣ, Έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική και Δημιουργική Γραφή.  Ως δημιουργός κόμικς ξεκίνησε το 2006 συμμετέχοντας σε εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα και έχει εκδώσει δύο βιβλία και τρία fanzine.

ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΣΤΕΛΛΑ, Εργάζεται ως εικονογράφος με σπουδές στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ε.Μ.Π. Έχει συμμετάσχει στην έκθεση Εν Αιθρία 8, Comicdom. Δημοσιευμένα έργα: graphic novel Ο Μικρός Πρίγκιπας (Polaris), Pizza Pepperoni (9η Διάσταση), ΤΣΟΦΛΙ (ComiconShop), ποιητική συλλογή Νίκου κιχεμ (Κουκούτσι).

ΣΤΥΛΙΔΟΥ ΝΑΣΙΑ, Τελειόφοιτη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  Έχει συμμετάσχει τέσσερις συνεχόμενες  χρονιές στην ετήσια έκθεση κόμικς ComicdomCon. Έργα της έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα Θεσσαλία με κυριότερο το mural( τοιχογραφία) στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ΤΟΤΣΙΚΑΣ ΠΑΝΟΣ, Αρχιτέκτονας, συμμετείχε στην έκθεση 130 εικαστικοί καλλιτέχνες για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό ( Κτήριο Ξιφασκίας, 1-30 Σεπτεμβρίου 2011), με το έργο   Μια μέρα του 2041 στο Ελληνικό- Παραμύθι για παιδιά από 9 έως 99 ετών…

ΦΟΥΚΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, Bachelor Αρχιτεκτονικής UEL Λονδίνο. Δούλεψε σε αρχιτεκτονικά γραφεία στην Αθήνα και στο Παρίσι (Architecture Studio). Έπαινος στον διαγωνισμό Rethink Athens. Συμμετοχή σε εκθέσεις Design και workshops. Ταξίδεψε σε πολλές χώρες και διέμεινε μεγάλο διάστημα στην Ινδία.

ΦΟΥΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Αρχιτέκτονας μηχανικός ΕΜΠ. DEA, Σορβόννη. CEAA Ecole d’ Architecture, Παρίσι. Συμμετοχή  σε μελέτες και επιβλέψεις όπως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Στέγη του ιδρύματος Ωνάση, σε εκθέσεις καθώς και δημοσιεύσεις στην Γαλλία, Ελλάδα, Ιαπωνία και Ιταλία Βραβεία και εξαγορές σε διαγωνισμούς αρχιτεκτονικής και επίπλων. Δίδαξε στην Αρχιτεκτονική σχολή της Πάτρας.

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Rhode Island School of Design και στο Harvard Graduate School of Design. Είναι ιδρυτικό μέλος του δημιουργικού γραφείου we design. Παράλληλα με την αρχιτεκτονική έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει εικονογραφήσει για το θέατρο, για βιτρίνες καταστημάτων, για παιδικά βιβλία.

Κυριακή 15/10: Προσυνεδριακή θεματική ημερίδα – Η πρόσληψη του Παρθενώνα από τον Σίγκμουντ Φρόυντ και τον Λε Κορμπυζιέ

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε:

Την Κυριακή, 15  Οκτωβρίου 2017, ώρα 6:00 μμ, στο  ισόγειο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Οδός Ερμού 134-136, Αθήνα, για να συμμετάσχετε στην θεματική προσυνεδριακή ημερίδα με θέμα:

Tο αέναο «μνημόνιο» του Παρθενώνα και οι «κρίσεις» του αρχαίου: οι Sigmund Freud και Le Corbusier αυτοβιογραφούμενοι στον ιερό βράχο.

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ/ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ – ΤΙΤΛΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

Δημητρακόπουλος Αριστοτέλης, Αρχιτέκτονας, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

  • Συγκλονισμός, λατρεία και αποξένωση στον Παρθενώνα: Οι επι-σκέψεις, πραγματολογικά

Κατσαβουνίδου Γαρυφαλλιά, Αρχιτέκτων, Διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

  • Ο Le Corbusier και η «Ανατολή»

Πατσαβός Νίκος, Αρχιτέκτων, Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

  • O Le Corbusier και η Ελλάδα: προσεγγίζοντας την ταυτότητα του λόγου και του προσώπου.

Μπεκιαρίδης Βαγγέλης, Αρχιτέκτων, Μεταφραστής.

  • Πολιτισμός και Δυστυχία: Από το κλασικό αρχέτυπο στο μοντέρνο ιδεατό

Στάθης Παπασταθόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Εξελικτικής Ψυχολογίας,Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  • Η Ακρόπολη ως χώρος ανοικείωσης τηςαλήθειας στους λόγους για την ταυτότητα: Από τον Freud στον Τschumi

Τζαβάρα Ελένη, Ψυχαναλύτρια

  • Η εγγραφή στον λόγο και η αναμέτρηση με το βίωμα – Η επίσκεψη του Φρόυντ στην Ακρόπολη

Ρηγοπούλου Πέπη, Ομότιμη καθηγήτρια

  • Ο Φρόυντ στην Ακρόπολη: Από την αντίσταση στην παλινδρόμηση

Πατρικίου Έλενα, Ιστορικός της αρχαιότητας

  • Από την δυσφορία του κλασικισμού στην κάθαρση του μοντερνισμού – Ο Φρόυντ στην Ακρόπολη και η αρχαιότητα στο επίκεντρο

Δημητρακόπουλος Αριστοτέλης

  • Psycho-analysis και Esprit Nouveau ήτοι αρχαιολογίες της ψυχής και του πνεύματος: Αυταπάτες κατάκτησης του άφατου κι αγνού

Ζησιμοπούλου Κατερίνα, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Υποψήφια Διδάκτωρ ΕΜΠ

  • Μοντάζ και Παρθενώνας, κινηματογραφικά γυρίσματα στην Ακρόπολη κατά τον μεσοπόλεμο – Από τον Αϊζενστάιν στη Ρίφενσταλ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ/ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 14/10: Προσυνεδριακή ημερίδα και έκθεση στην Ελευσίνα

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε:

Το Σάββατο, 14  Οκτωβρίου 2017, ώρα 6:00 μμ, στην ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ / ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στην Ελευσίνα, οδός Κανελλοπούλου και Σαλαμίνος, στην παραλία (καταργημένη αποθήκη – αναψυκτήριο).

Η Προσυνεδριακής Ημερίδα και η Έκθεση στην Ελευσίνα θα διεξαχθούν στα πλαίσια του Συνεδρίου του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής. Η διοργάνωσή τους  έγινε με την σημαντική συμβολή του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ελευσίνας – Μάνδρας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ / ΘΕΜΑ: Ιδέες – παρεμβάσεις – προτάσεις για την πόλη μας

 

ΗΜΕΡΙΔΑ

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ/ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ   ΤΙΤΛΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

Η Ελευσίνα σε κρίση (από τον 19ο αιώνα).

  • Μοναχολιάς Ηλίας, Πολιτικός Μηχανικός Διευθύνων Σύμβουλος στη «ΔΕΗ ανανεώσιμες», Πρόεδρος του Ομίλου «Φίλοι της Ελευσίνας

Ελευσίνα – Μια πόλη μεταξύ μύθου και πραγματικότητας.

  • Ηλία Σοφία, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ

Χωροταξικός σχεδιασμός για τη Δυτική Αττική και το ζήτημα της κατοίκησης.

  • Τερζιδάκη Μαρία, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π., ΔΠΜΣ Πολεοδομία & Χωροταξία ΕΜΠ

Διαχείριση αποβλήτων στη Δυτική Αττική.

  • Παπαδόπουλος Δημήτρης, Χημικός Μηχανικός

Το παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας.

  • Λινάρδος Ευάγγελος, BEng in Civil Engineering Queen Mary and Westfield College. M.sc. in Civil Engineering City University of London.

Το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο της Ελευσίνας – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.

  • Γεώργιος Αλεξάνδρου, Αρχιτέκτων Μηχανικός Παν. Πατρών, MAS UD ETH Zurich

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ/ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ